Antoneta Ionita: „Îndrăznește să te lupți singur cu sistemul de sănătate bolnav din România”

Declarația politică susținută astăzi în Parlament

„Îndrăznește să te lupți singur cu sistemul de sănătate bolnav din România”

Programul PSD – ” Îndrăznește să crezi în România” prevedea pentru sistemul de sănătate din România că pacientul trebuie să fie prima prioritate a reformei din sănătate. Cu toate acestea, la numai o zi după ce fostul ministru al sănătății Florian Bodog a demisionat împreună cu aproape toți colegii lui, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin prin care ieftinirea prețului medicamentelor compensate a fost amânată pentru 1 ianuarie 2018. Așa cum, tot de la 1 ianuarie 2018 a fost amânată și creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali.
Au trecut 6 luni de guvernare PSD și în tot acest timp constat cu adâncă mâhnire că rujeola face în continuare victime pe teritoriul României și noi focare de rujeolă apar în localități în care inițial numărul de cazuri era nesemnificativ. Mă întreb astfel, măsurile pentru eradicarea acestei boli când vor trebui să devină o prioritate pentru ministrul sănătății, oricare ar fi el? Oare tot de la 1 ianuarie 2018?
Printre alte promisiuni neonorate de actuala coaliție de guvernare se numără stocurile de vaccin insuficiente pentru vaccinurile obligatorii din Programul National de Imunizare, lipsa din farmacii a numeroase medicamente esențiale. Pacienții recurg la măsuri disperate, achiziția medicamentelor și vaccinurilor din farmaciile din străinătate, chiar la prețuri mult mai mari.
Cât despre construirea spitalelor regionale, nici un cuvânt! La fel și despre dotarea cabinetelor medicilor de familie și cabinetelor din ambulatoriul de specialitate, cu toate că se recunoaște că medicii de familie reprezintă „poarta de intrare în sistem”.
Pe lângă toate acestea, fondurile pentru tratarea pacienților care ajung la Terapie Intensiva – adulți și copii – sunt mult mai mici decât anul trecut, iar medicii nu au medicamente suficiente, deși numărul pacienților este în creștere și tot mai mulți medici au depus deja memorii la Ministerul Sănătății.
Un semnal de alarmă ar trebui să-l constituie faptul că finanțarea sistemului sanitar se îndreaptă spre cota de avarie – mai puțin de 40% dintre românii asigurați la sănătate mai plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate ( cu 10% mai puțin față de numărul plătitorilor la asigurările de sănătate față de aceeași perioadă a anului trecut).
Ce nu realizează actualii guvernanți este că sănătatea trebuie să devină urgent o prioritate națională în fapt și nu pe hârtie, iar amânări de genul descrise mai sus nu-și au locul.
Îmi doresc ca politicienii din coaliția majoritară să înțeleagă că bolile nu ni le planificăm și riscurile de a rămâne bolnavi într-o țară fără personal medical sunt din ce în ce mai mari de la o lună la alta!
Până atunci, le doresc românilor să fie sănătoși și să nu-și piardă speranța într-o viață mai bună, deoarece numai profesioniștii din sistemul medical veghează asupra lor!

Distribuie pe Facebook