Antoneta Ionita: Vineri, 2 februarie, în sala de conferințe a Restaurantului Regal Events Ballroom, o dezbatere cu tema „Nu lupți singur! Nu renunțăm!”

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie și unește lumea sub o singura tema, pentru a evidenția lupta dusă împotriva cancerului.
Sărbătorirea acestei zile are un dublu sens: pe de o parte are scopul de a ne ajuta să creștem gradul de conștientizare a populației asupra cancerului si pe de altă parte de a încuraja prevenția, detecția și tratamentul, astfel încât să reducem numărul de decese din fiecare an.
În deschiderea dezbaterii, la care au participat cca. 100 de persoane, a luat cuvântul doamna doctor Ileana Branza, medic primar medicina de familie, care a prezentat tipurile de cancer și a vorbit despre prevenția lor.
În continuare, au mai vorbit Dr.Claudia Plesea – medic specialist oncologie medicală, despre cancerul de col uterin, Dr.Dragos Voicu – medic primar chirurgie generală, conferențiar în cadrul Facultății de Medicina Galati, despre cancerul colorectal, dna. Susanu Neaga – psiholog, cadru universitar în cadrul Universității Danubius Galati și care a subliniat importanta psihoterapiei suportive pentru bolnavii de cancer.
Protecția sănătății, despre care astăzi, din păcate se discuta conceptual, poate deveni un deziderat tangibil, în condițiile depunerii unor eforturi reale, la nivelul întregii societăți civile, dacă se aplică triada: EDUCATIE + CONSTIENTIZARE + REESPONSABILIZARE.
Concluziile dezbaterii au fost:
🔹Cancerul poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos: aport crescut de fructe și legume, exerciții fizice regulate, renunțarea la alcool și tutun.
🔹Importanța controalelor medicale anuale, de exemplu: ecografia abdominală, ecografia mamara și mamografia, testul Babes Papa Nicolau, control ginecologic, colonoscopie pentru pacienții cu antecedente de cancer de colon în familie.
🔹Susținerea din partea familiei este foarte importantă la un pacient diagnosticat cu cancer.
🔹Crearea de grupuri de suport formate din pacienți diagnosticați cu cancer, la care să paricipe medici specialiști și psihologi.
🔹Înrădăcinarea stării de bine prin conservarea unui tonus psihoafectiv ajută în lupta cu această maladie.
🔹Este importantă începerea unei educații pentru sănătate în școli.

Distribuie pe Facebook