SORIN IONITA: MINCIUNA SI JUMATATILE DE MASURA AU DEVENIT PRACTICI ALE ADMINISTRATIEI CONDUSE DE MARIAN DRAGOMIR

Prim-vicepresedintele PNL Braila, consilierul municipal Sorin Ionita, sustine ca “minciuna si jumatatile de masura au devenit practici ale administratiei” conduse de social-democratul Marian Dragomir si isi argumenteaza opinia cu ceea ce s-a intamplat la sedinta de ieri a CLM. Mai exact, Ionita explica, intr-un comunicat dat publicitatii, ca Primaria a incercat achizitionarea “in conditii tulburi” a terenului situat in spatele Muzeului Brailei, dupa ce initial, refuzase sa-l cumpere.

Liberalul spune ca edilul sef a ascuns alesilor o serie de informatii importante, iar inadvertentele din documentele prezentate la mapa au facut sa existe si mai multe suspiciuni legate de aceasta tranzactie ce urma sa fie facuta in graba, pe ultima suta de metri, inainte de expirarea termenului in care Municipalitatea isi putea exercita dreptul de preemptiune: <<Sedinta de indata a Consiliului Local Municipal Braila, desfasurata in data de 21 august 2017, in care s-a incercat achizitionarea in conditii tulburi de legalitate, a unui teren situat in Centrul Vechi al orasului, a pus consilierii locali liberali in postura de a constata ca minciuna si jumatatile de masura au devenit practici ale actualei administratii conduse de Marian Dragomir. Saptamana trecuta s-a pus problema ca Primaria Braila sa-si exercite dreptul de preemptiune, pentru cumpararea de la proprietarul de drept, a terenului de 1.326 de metri patrati, situat in spatele Muzeului Brailei ”Carol I”; consilierii liberali si-au dat acordul, dar s-au abtinut sa voteze si hotararea de alocare a celor 165.000 de euro, suma la care a fost evaluat terenul, dupa ce au constatat mai multe nereguli. Primarul Dragomir si echipa sa au ascuns o serie de informatii importante, care ridica  semne de intrebare asupra acestui demers>>.

Sorin Ionita considera cu atat mai discutabila tranzactia sustinuta de majoritatea PSD – ALDE – PND, cu cat in urma refuzului initial al Primariei de a-si exercita dreptul de preemptiune, proprietara deja facuse promisiune de vanzare unui alt cumparator si incasase o suma de bani: “Chiar daca nu a fost prezent la sedinta din 21 august, primarul Marian Dragomir are obligatia sa le raspunda brailenilor la o serie de intrebari: De ce ati mintit, domnule primar Dragomir, si nu ne-ati spus ca, initial, Primaria Braila a anuntat in scris proprietarul ca nu doreste sa isi exercite dreptul de preemptiune? In baza acestei semnaturi, care probabil va apartine, proprietarul a demarat negocieri cu un alt posibil cumparator. In aceste conditii, de ce ati ascuns faptul ca terenul care ar urma sa fie cumparat din bani publici si sa faca parte din domeniul public, nu este in acest moment liber de sarcini, fiind inscris in cartea funciara promisiunea de a-l instraina catre un cumparator privat? Dumneavoastra, domnule Dragomir, ati cumpara o casa care a mai fost vanduta si altcuiva? Cum a fost posibil sa veniti in fata consilierilor fara documente clare, care sa arate ca potentialul cumparator a renuntat sa mai cumpere si ca din cartea funciara a fost radiata promisiunea de cumparare? Altfel, cine ne garanteaza, domnule Dragomir, ca cel care a inceput demersul de cumparare nu ne va da in judecata pentru a-si recupera pamantul?

Dar poate cel mai grav, domnule Dragomir, este alba-neagra pe care o jucati cu destinatia acestui teren. Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), vorbim despre un spatiu verde. Dumneavoastra sustineti ca Municipalitatea cumpara un teren cu destinatia de ”curti-constructii”. Nu trebuie sa fii mare agent imobiliar sa stii ca diferenta de pret este una semnificativa. Ce interese exista, domnule primar Dragomir, pentru a cumpara la pret de teren construibil un pamant cu destinatia de spatiu verde? La momentul evaluarii, a avut evaluatorul toate informatiile pentru a putea face o analiza corecta? Si de ce, domnule Dragomir, continuati minciuna, prin vocea viceprimarului, membru al echipei dumneavoastra, sa spuneti ca acolo se  va construi un azil de batrani, cand este greu de crezut ca Directia de Cultura va da o aprobare sa se ridice vreo cladire exact in zona protejata a Muzeului Brailei? Pana unde poate merge minciuna, sa vorbiti despre constructii, fara modificarea PUZ-ului sau fara un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) trecute prin Consiliul Local Municipal Braila? Si daca stiti ca este aproape imposibila vreo constructie, de ce doriti, domnule primar Dragomir, sa cumparati un teren spatiu verde la pret de ”curti-constructii”? Sa fie ceva necurat la mijloc?

Dorim sa se inteleaga ca toti consilierii liberali nu se opun acestei achizitii de pamant. Dar cumpararea trebuie sa se realizeze transparent, cu toate documentele aduse la zi, din care sa reiasa ca terenul este liber si ca pretul este unul stabilit corect>>.

Amintim ca ieri, proiectul de hotarare ce viza aceasta tranzactie nu a fost aprobat, din cauza ca alesii PNL s-au abtinut, la vot.

Comunicatul de presa vine dupa ce viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) a declarat indignat, dupa sedinta CLM de ieri, ca daca noul proprietar al terenului va construi acolo, in plin centru istoric, o cladire “cu geamuri si oglinzi”, va fi vina consilierilor municipali liberali.

Distribuie pe Facebook