Vasile Varga: Comunicat de presă

După parcurgerea mai multor etape procedurale și amânări, în sfârșit a intrat în linie dreaptă iniţiativa cetăţenească privind revizuirea Constituţiei României.
Prin aceasta se are în vedere modificarea art. 48 alin. (1), în sensul stabilirii faptului că familia se întemeiază pe „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie” şi nu pe „căsătoria liber consimţită între soţi”, aşa cum se prevede în prezent.
Chiar dacă în Codul Civil este precizat faptul că doar între un bărbat și o femeie se poate întemeia o familie, mai mult de 3 milioane de cetățeni români (de mai multe etnii și culte religioase), au considerat că este datoria noastră, a parlamentarilor, să le facem cunoscut demersul lor și să oferim condițiile convocării unui referendum național prin care să se clarifice, și la nivel constituțional, care este modalitatea încheierii unei căsătorii în România.
Inițiativa cetățenească vine ca o reacție firească la încercările unora de a înlătura sau minimaliza tradiția românească cu privire la familie, acest pilon de bază al societății noastre, pilon care a asigurat continuitatea pe aceste meleaguri.
Acest demers nu se îndreaptă împotriva nimănui, ci îşi doreste sa incurajeze garantarea întemeierii familiei prin Constituția României.
Ca om care are un profund respect pentru valorile promovate de Biserica Ortodoxa, nu am putut sta deoparte și am susținut, prin luările de cuvânt din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, precum și prin votul meu din plen (9 mai 2017), că doar căsătoria dintre un bărbat și o femeie este singura cale de urmat.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Sunt convins și încrezător că și colegii senatori ne vor urma exemplul, votând și ei această inițiativă cetățenească.

Vasile Varga
Deputat PNL Brăila
Vicepreședinte al Comisiei Juridice de Disciplină și Imunități

Distribuie pe Facebook