Alexandru Dănăilă: Este bătaie de joc modul în care PSD-iştii ignoră protestele oamenilor şi avertizările venite inclusiv din partea magistraţilor

Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat extrem de deranjat de modul în care PSD-iştii încearcă să modifice funcţionarea sistemului judiciar din România. Acesta a afirmat că nu este normal ca pentru legi de asemenea importanţă, totul să fie trecut la foc automat prin Parlament, fără ca toate categoriile profesionale implicate să îşi poată spune punctul de vedere pe fiecare modificare în parte. Dănăilă a criticat dur modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală punctând că se vor crea situaţii de neconceput în cadrul anchetelor. PNL-istul a vorbit despre intimidarea martorilor în timpul anchetelor şi despre imposibilitatea organelor de cercetare de a folosi înregistrări audio – video ca probe, ceea ce va îngreuna foarte mult activitatea acestora.

“Mi se pare o grabă prea mare pentru a discuta nişte legi atât de importante, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept în România. Cred că ar fi trebuit să rămână în dezbatere o perioadă de timp mai lungă, astfel încât fiecare parte care are dreptul să participe la această dezbatere, fiecare categorie profesională care are legătură cu sistemul ăsta, să poată să îşi spună punctul de vedere pe fiecare modificare în parte. Sunt multe lucruri care ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte funcţionarea viitoare a sistemelor de anchetare a infracţiunilor. Şi asta este o mare problemă! Trecând dincolo de zona corupţiei unde lucrurile sunt cunoscute şi unde cred că ar trebui să existe în continuare un control destul de serios pe latura aceasta, sunt nenumărate chestiuni care se pot întâmpla. De exemplu tâlhării, violuri, unde nu se vor mai putea folosi anumite probe, astfel încât să poată fi prinşi făptaşii mai repede. În cazul traficului de droguri, la fel, am înţeles că sunt câteva chestiuni care permit confruntarea persoanei vinovate cu toţi martorii din dosarul respectiv. Daţi-vă seama că în momentul în care se produce o infracţiune cu participarea mai multor părţi, a unui grup infracţional ca să spunem aşa, e clar că acolo există nişte legături. Când îi pui faţă în faţă, când nu mai există posibilitatea să oferi o protecţie oamenilor care vor să povestească anumite infracţiuni, clar nu este ceva normal. Că la noi toate declaraţiile despre infracţiuni sunt la categoria: a făcut un denunţ sau a turnat pe cineva. Dar nu despre asta e vorba! Sunt chestiuni care se pot întâmpla şi pot fi în avantajul societăţii până la urmă, pentru că se elimină astfel nişte categorii din acestea cu risc mare de a produce infracţiuni”, a declarat Dănăilă.

«Organele de cercetare nu mai au aceleaşi mecanisme pentru a-şi duce la bun sfârşit ancheta»

Dănăilă a punctat că nu este deloc normală atitudinea PSD-iştilor din ultima vreme, prin încercări repetate de a cenzura opoziţia şi de a băga pe repede înainte în Parlament Legile Justiţiei şi bugetul pentru 2018, cu câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă.

“Este clar că dacă vor trece aceste modificări în forma actuală, organele de cercetare nu vor mai avea aceleaşi mecanisme pentru a-şi duce la bun sfârşit ancheta, aşa cum se întâmpla până acum. Şi cred că o să avem de suferit cu toţii. Nu este bine să se modifice legea în situaţia în care sunt mişcări de stradă, când există o presiune socială destul de mare pentru a se dezbate aceste legi mai pe larg şi pentru a rămâne o independenţă în zona procurorilor şi a organelor de cercetare penală. E normal ca procurorii să poată să îşi facă treaba. Din păcate, guvernanţii, PSD-ul astăzi, nu urmăreşte decât să rezolve nişte probleme din interior. Au dispărut oarecum găştile alea organizate din interiorul PSD-ului care aveau obiective economice în prim-plan, dar acum au ajuns să aibă altfel de obiective. Modifică legile în aşa fel încât să îşi protejeze interesele economice, ceea ce cred că este greşit. Şi modalitatea în care o fac… Totul pe repede înainte… buget, Legile Justiţiei. Deci tot ce interesează şi ce va determina funcţionarea statului anul viitor se votează într-o săptămână în Parlament. Mi se pare o bătaie de joc. Sau probabil că sunt nişte chestiuni care se doresc ascunse şi într-o perioadă atât de scurtă, este clar că aproape nimeni nu reuşeşte să aprofundeze cu adevărat toate materialele”, a conchis Dănăilă.

Sursa: Obiectivbr.ro

Distribuie pe Facebook