Antoneta Ioniță: Îmi doresc, cu adevarat, ca de 8 martie să se poată bucura toate femeile din România!

8 Martie, sărbătoare internațională a femeii, ziua când toate doamnele sunt răsfățate cu flori, cadouri și mesaje care mai de care mai frumoase. Sunt mamă, soție, activez în cadrul unei organizații puternice, de doamne liberale, și vă pot confirma că aproape toată lumea din jurul meu așteaptă să sărbătorească această zi a respectului față de femei.
Am spus „aproape toată lumea din jurul meu” gândindu-mă la excepții, la acele cazuri despre care se vorbește foarte puțin în general, și aproape deloc într-o zi de 8 martie.
Este plăcut să ne înconjurăm de gesturi frumoase, dar este responsabil să ne aducem aminte că suntem pe locul 1 în Europa la capitolul nașteri în rândul minorelor. Iar dacă această neonoranta poziție nu vă spune nimic, aflați că în România peste 8500 de minore devin mame în fiecare an.
Aceste tinere, care provin în cele mai multe cazuri din familii defavorizate, devin mame fără a avea conturată pe deplin responsabilitatea ce derivă dintr-o astfel de decizie. Lipsa educației încă din timpul școlii, lipsa unui program bine gândit pentru informarea tinerelor ce aleg să-și înceapă viața sexuală, neimplicarea instituțiilor responsabile au făcut ca în țara noastră să existe peste 40.000 de copii abandonați, iar cifrele continuă într-un trend ascendent.
Statisticile ne arată că tinerele expuse abuzurilor, violenţei domestice şi sărăciei au riscuri mai mari pentru o sarcină prematură. Aceste „mame premature” renunță de cele mai multe ori la școală pentru a încerca să îngrijească un nou-născut care, de multe ori, este privit de familie ca „o rușine”. Iar într-o societate în care consilierea de specialitate are de suferit, generând – astfel – suferință, soluția pe care tinerele mame o au la îndemână este abandonul copilului.
Nu vreau să mă considerați un „Grinch” al sărbătorii femeilor de pretutindeni, un „monstrulet țâfnos” incapabil să se bucure de frumusețea gesturilor de 8 martie. Îmi doresc, cu adevarat, ca de această zi să se poată bucura toate femeile din România!
Distribuie pe Facebook