Antoneta Ionita: „Rezistati încă 4 ani!”

În urmă cu 1 săptămână atrăgeam atenția în plenul Parlamentului asupra celor 2 cazuri de decese din spitalele din România datorită infecțiilor nosocomiale. Toată lumea știe că nu au fost singurele decese din această cauză.
Am avertizat atunci despre superbacteriile că au devenit rezistente la antibioticele uzuale și despre necesitatea implementării unui plan național de luptă contra infecțiilor nosocomiale.
Cu toate acestea, deși avem spitale în care nu există condiții igienico-sanitare corespunzătoare, ministrul sănătății a considerat că trebuie să adopte un ordin – nr.146/2017 – care prevede ca ” pentru unitățile sanitare cu paturi, a căror conformare necesită activități complexe și investiții majore, se va elabora un program-cadru de conformare pentru o perioadă care nu poate depăși data de 31.12.2020 și un program operațional pentru anul în curs”.
Acest ordin modifică ordinul 1030/2009 și conform acestuia din urmă, spitalele aveau răgaz de 5 ani pentru marea curățenie. Termenul a fost mutat ultima oară de ministrul Vlad Voiculescu până la finalul anului 2017.
Actualul ministru – Florian Bodog- a considerat că mai trebuie să așteptăm încă 4 ani până la îndeplinirea planurilor de conformare pentru 124 spitale, astfel încât să fie respectate procedurile de reglementare sanitară.
Cu acest ordin nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să „rezistăm” în fața invaziei microbilor, întrucât mai avem de așteptat 4 ani până se va da cu var în spitale, până vor fi puse grupuri sanitare noi, până vor fi reparate chiuvetele, până se va da cu dezinfectant!
Mă întreb oare în acești 4 ani ce vor urma, cine va fi responsabil pentru decesele produse din cauza infecțiilor nosocomiale?

Distribuie pe Facebook