Deputatul Vasile Varga a venit cu o propunere legislativă de modificare a Legii Administraţiei Publice Locale

Deputatul PNL Brăila Vasile Varga are în plan să modifice gradul de răspundere a primarilor şi funcţionarilor publici în procesul de adoptare a unor hotărâri de Consiliu Local. Mai exact, este vorba despre o propunere legislativă care aduce modificări şi completări Legii Administraţiei Publice Locale 215/2001 şi care deja a trecut de Camera Deputaţilor, cu o majoritate zdrobitoare de voturi. Pe scurt, demersul lui Varga elimină anumite ambiguităţi în procesul de iniţiere a hotărârilor de consiliu local şi reglementează răspunderea primarilor şi a funcţionarilor publici, în procesul de adoptare a acestor hotărâri.

“În forma actuală, nimeni nu răspunde pentru nimic. Legea spune că răspunderea pentru avizele de legalitate o poartă departamentele, compartimentele sau birourile care semnează pentru legalitatea proiectelor de hotărâri. Doar că acestea sunt entităţi, iar în cazul în care cineva greşeşte nimeni nu este tras la răspundere. Noua prevedere, votată de Camera Deputaţilor, se referă strict la răspunderea persoanei fizice care-şi dă girul, prin semnătură, pentru legalitatea unui proiect de hotărâre”, a declarat Varga.

Potrivit acestuia, reglementarea se referă şi la compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, ale cărui rapoarte nu trebuie semnate de primar, ci de persoana care le-a întocmit. O altă prevedere legislativă de modificare a Legii 215/2001 limpezeşte situaţia terenurilor aparţinând domeniului public, pe care există construcţii, terenuri ce pot fi concesionate proprietarilor de construcţii, cu respectarea celorlalte prevederi legislative privind autorizarea lucrărilor de construcţii.

“Propunerea legislativă a fost depusă ca urmare a solicitărilor tot mai dese venite din partea Asociaţiilor Municipiilor din România, care vor debirocratizarea administrativă, dar şi răspunderea individuală a celor care semnează documente publice”, a mai anunţat sursa citată.

După ce a primit 261 de voturi “pentru” şi un singur vot “împotrivă”, propunerea lui Varga va merge acum în dezbatere la Senat, camera decizională.

Aveti mai jos expunerea de motive care sustine modificarile propuse:
http://www.cdep.ro/proiecte/2017/300/30/9/em436.pdf

Sursa: Obiectivbr.ro

Distribuie pe Facebook