Societatea brăileana a fost zguduită zilele acestea de o știre în care era descrisă o scenă de violență domestică, avandu-l ca protagonist pe domnul Blanaru Aurelian, director al CSM Brăila, un episod nefast petrecut în urmă cu 2 ani, la care instanțele de judecată au dispus condamnarea acuzatului cu o amendă penală. Faptul că acesta este bărbat și a găsit de cuviință să-şi supună soția prin bătaie este cu atât mai condamnabil, agresivitatea în sine este condamnabila, fie ea verbală sau fizică, fie ea îndreptată împotriva celor fără de apărare.
Agresivitatea reprezintă o stare specifică persoanelor slabe. De mai bine de 2000 de ani omul încearcă să evolueze și cel mai la îndemână i-ar fi să renunțe la instinctele animalice necontrolate, precum agresivitatea și violența.
Este trist că în România la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută de partenerul ei. De cele mai multe ori, agresiunea nu se limitează doar la parteneră, ci se răsfrânge și asupra copiilor.
Nu avem dreptul să asistăm nepăsători la derularea acestor drame. În calitate de parlamentari avem datoria, obligația și instrumentele necesare să punem capăt unui flagel cu efecte asupra dezvoltării întregii societăți românești.
Vă aduc la cunoștință că în acest sens, în data de 30.06.2017 mai mulți parlamentari PNL printre care mă regăsesc și eu, au depus la Camera Deputaților o inițiativă legislativă de modificare a Art.199 alin 2 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, prin care „în cazul infracțiunilor prevăzute în art.193 și 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu. Împăcarea nu înlătură răspunderea penală”.
Așadar, rog cu această ocazie toate colegele și colegii parlamentari ca, odată primit în plen acest proiect legislativ, să supunem rapid la vot acest proiect de lege.
Să nu uităm și faptul că, în Constituția României art.22 alin.1 se stipulează că „ dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”.