Vasile Varga: Doamna premier Dăncilă, restituiți-le brăilenilor mia de hectare, pe care PSD-ul le-a luat-o abuziv!

Vasile Varga: N-AM UITAT DE MIA DE HECTARE FURATA BRAILEI DE GUVERNUL NASTASE!

➡️Printr-o „Declaratie Politica”, i-am solicitat primului ministru Viorica Vasilica Dancila sa le restituie brailenilor mia de hectare, pe care PSD-ul le-a luat-o abuziv!

➡️Iata mai jos textul integral al declaratiei:

”Doamna premier Dăncilă, restituiți-le brăilenilor mia de hectare, pe care PSD-ul le-a luat-o abuziv!”

Doamnelor și domnilor deputați,
Au trecut 17 ani de când Guvernul Adrian Năstase, printr-o discutabilă Ordonanță de Urgență, a luat 1.000 de hectare din proprietatea județului Brăila și le-a transferat la vecinii de la Galați. Din pix, pe genunchi, cu o semnătură, așa, pur și simplu. La acel moment, nimeni nu a fost interesat de realitățile din documente, pentru niciun decident nu a contat că Brăilei i s-a răpit o importantă suprafață de teren. Un transfer făcut după criterii obscure, rămase și astăzi fără vreo justificare O situație despre care Guvernul României știe și pe care ar putea-o repara, dacă ar da dovadă de o minimă responsabilitate.

Scopul inițial pentru care acest teren a fost cedat județului Galați a fost construcția a circa 7.643 de locuinţe, apartamente ANL şi case individuale, a unei stații de epurare a apei, a unui centru expoziţional prelungit cu un palat al sporturilor cu o capacitate de 5.000 de locuri, a unui mall cu săli de cinema multiplex, centru wellness, parc acvatic de distracţii şi o parcare subterană de 2.000 de locuri, centru spitalicesc şi de urgenţă, şcoli, terenuri de sport multifuncţionale şi locuri de joacă. Totul ar fi trebuit să poarte denumirea de Cartierul ”Siret”, rebotezat ”Dimitrie Cantemir”.

Astăzi, la 17 ani de la nefericita Ordonanță de Urgență, administrația gălățeană a demonstrat că nu apreciază și nu a știut să folosească pentru dezvoltarea comunității această oportunitate care i-a fost oferită pe tavă. Terenul, situat între municipiile Brăila și Galați și pe care s-ar fi putut construi cartiere pentru tineri, parc industrial, centre comerciale, parcuri de distracții și campus universitar a devenit un banal teren agricol. Pe locul centrului expozițional se cultivă porumb, iar acolo unde ar fi trebuit să existe blocuri pentru tineri cresc în neștire bălăriile. Mărețul plan de investiții s-a concretizat, pe celebra ”mie de hactare” în 348 de locuinţe ANL. Să recunoaștem, o mare ”performanță”!

Recent, Consiliul Municipal Galați a anunțat că s-a decis să folosească și mai eficient terenul pe care l-a primit cadou, din generozitatea guvernului PSD, așa că mai scoate la licitație o importantă suprafață de pământ. Pentru vreo investiție importantă, pentru vreo fabrică sau un ansamblu rezidențial? Nu! Nicidecum! Pentru alte noi culturi agricole.

Situația a fost sesizată de autoritățile brăilene, care au reclamat că destinația terenului nu a fost respectată și s-au adresat instanțelor. A urmat un lung șir de procese, pe deplin justificate câtă vreme planul de investiții nu a fost respectat și, dintr-un pol de dezvoltare, terenul s-a tranformat într-un maidan sau, în cel mai bun caz, într-o fermă. În urma numeroaselor demersuri pe care și le-am făcut, în calitate de parlamentar brăilean, Guvernul României a acționat în instanță Primăria și Consiliul Local al Municipiului Galați, pe motiv că nu s-au respectat termenii și condițiile inițiale ale Hotărârii de Guvern. Decât să cheltuiască timpul și banii pe procese, era mai simplu ca guvernul să emită o Ordonanță de urgență, prin care terenul să fie redat brăilenilor și să se revină la normalitate!

Doamnelor și domnilor colegi,
Sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de culoarea politică, înțelegeți această nedreptate. Personal, consider că există o modalitate foarte simplă pentru ca lucrurile să reintre în firesc, iar brăilenilor să le fie dat înapoi ce li s-a luat abuziv. O nouă Ordonanță de Urgență. Dragi colegi de la PSD, nimeni nu știe cât veți mai sta la Palatul Victoria, mai ales că refuzați cu obstinație să veniți în Parlament pentru validarea noului guvern propus de dumneavoastră. De aceea, cred că le datorați brăilenilor această reparație. Mă adresez dumneavoastră, stimați colegi de la PSD și, prin intermediul dumneavoastră, doamnei premier Viorica Dăncilă.

Mă ofer să vă scriu benevol textul Ordonanței de Urgență. O rog pe doamna Dăncilă să nu fie orgolioasă și să accepte ajutorul pe care i-l ofer. Ar fi, de fapt, un act reparatoriu de care brăilenii au nevoie. Pentru că de acolo, de pe acel teren, poate începe adevărat dezvoltare, atât a Brăilei, cât și a Galațiului. Gălățenii au demonstrat că tot ce pot este să facă agricultură. Noi, brăilenii, credem că putem transforma acest teren într-o oportunitate, mai ales că orașele Brăila și Galați sunt cea mai mare aglomerare urbană, după București, din România. Aici se pot gândi proiecte cu fonduri europene, se pot dezvolta parcuri industriale axate pe industrii creative, mai ales că, să nu uităm, a început construcția podului peste Dunăre. Brăila, un județ care se depopulează continuu și în care șomajul a atins cote alarmante poate redeveni un loc al oportunităților.

Nu trebuie decât o singură semnătură. A doamnei Viorica Dăncilă, pe o ordonanță de urgență. O semnătură care înseamnă un act reparatoriu, care ar stopa procesele și risipirea banilor contribuabililor pe avocați și juriști. Iar doamna Viorica Dăncilă trebuie să știe că, în ziua votului, diferența la Brăila o va face ”mia de hectare”!

Vă mulțumesc.

Vasile Varga
Deputat PNL Brăila

Distribuie pe Facebook