Vasile Varga: Este încă un gest de sfidare pe care îl face PSD la adresa oamenilor care încă mai muncesc în România

Ne aflăm în fața unuia dintre cele mai mari jafuri pe care actuala guvernare îl pregătește la adresa salariaților din România și a viitorilor pensionari. Este vorba de o naționalizare a pilonului al doilea de pensii, care are un caracter de pensie privată suplimentară.
În România, astăzi, există Pilonul 1, care înseamnă pensie de stat, ocontribuție de 25% din salariul brut. Pentru pilonul II (cunoscuta pensie privată suplimentară de 3,75 % din salariul brut, banii merg în conturi individuale, administrate de fonduri private, acolo unde randamentul obligatoriu depășește rata inflației).
Banii care se acumulează pot fi retrași, la finalul stagiului de cotizare, fie printr-o singură plată, într-o singură tranșă, fie prin tranșe lunare și, în egală măsură, ei pot fi lăsați moștenire.
Ce vrea să facă actualul guvern PSD? Să desființeze pilonul 2, să pună mâna pe banii oamenilor, din conturile personale. Să naționalizeze pilonul 2, să-l comaseze cu pilonul 1. Asta a fost prima variantă.
Se pare că ultima variantă a celor de la PSD este să diminueze contribuțiile la pilonul 2 și, ulterior, să-l naționalizeze. Primul pas a fost deja făcut, prin acea diminuare de la 5,1 la 3,75% din salariul brut, prin OUG 82/2017, o măsură mascată de toate modificările fiscale din 2017. Scăderea aceasta se va regăsi într-o diminuare cu 10-20% a pensiei finale din pilonul 2, la finalul stagiului de cotizare.
Față de ceea ce se întâmplă acum, noi, liberalii, milităm pentru o creștere a contribuției la 6 procente din cele 25% plătite către stat, așa cum s-a promis, dar nu s-a mai aplicat. Acesta a fost un angajament luat de statul român, la momentul aderării la UE.
De altfel, noi am depus un amendament la OUG 82/2017, care prevede această creștere. Dacă amendamentul va fi votat, PNL va vota și el pentru OUG 82, dacă nu, vom vota împotrivă.
Mai mult, vom sesiza Curtea Constituțională, pentru că această diminuare este neconstituțională, afectează dreptul la proprietate și dreptul la pensie. Luăm în calcul inclusiv inițierea unui proces colectiv, în numele celor afcetați de această ordonanță, pentru a obține suspendarea ordonanțeiși, dacă nu vom găsi câștig de cauză în România, vom merge până la instanțe europene.
Cert este că vom demara o campanie de conștientizare a celor care sunt direct afectați de această măsură abuzivă a PSD, care dorește să pună mâna pe pensiile private a șapte milioane de români.
Este încă un gest de sfidare pe care îl face PSD la adresa oamenilor care încă mai muncesc în România.

Distribuie pe Facebook