Comunicat de presă al PNL privind contestarea la CCR a Legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe

PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență.

Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră că orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus astăzi sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple.

PNL a atras atenția, de la momentul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului de lege, asupra faptului că acesta nu respectă rigorile constituționale.

Argumentele și observațiile au fost expuse de Consiliul Legislativ, for de specialitate care avizează proiectele de acte normative și sprijină procesul de legiferare.

În consecință, parlamentarii PNL au inițiat și depus sesizarea referitoare la neconstituționalitatea proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, sprijinindu-se pe argumentele invocate de Consiliul Legislativ.

Astfel, proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului.

Cu această ocazie, atragem atenția asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă ”blocare a activității” Guvernului generată de acest demers al PNL.

În realitate, Liviu Dragnea se folosește de confuzia făcută deseori în spațiul public între ordonanțele simple și ordonanțele de urgență.

Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument și va da dovadă de voință politică în acest sens.

Ordonanțele de urgență pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituție, chiar și în vacanța parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorității parlamentare PSD-ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Menționăm că sesizarea PNL s-a bucurat de sprjinul parlamentarilor din partea USR și PMP, care se află pe lista semnatarilor sesizării de neconstituționalitate.

Distribuie pe Facebook